Vlahušić uz pomoć Čačića razvija na Srđu biznis s nekretninama

Vlahušić uz pomoć Čačića razvija na Srđu biznis s nekretninama
17 Feb
2014

NAKON godinu i pol dana pauze u pripremi projekta, krajem ožujka u Dubrovniku je obnovljena procedura razvoja golfa kao budućega dodatnog turističkog sadržaja, piše Deutsche Welle donoseći opsežnu priču o kontroverznom građevinskom projektu na Srđu. Kako se napominje najnovijom odlukom dubrovačkog Gradskog vijeća o nastavku izrade Urbanističkog plana uređenja Golf parka na Srđu, javnosti je posve uskraćeno sudjelovanje u predstojećoj fazi te procedure. Povrh svega je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pogazio vlastitu, više puta izrečenu najavu da će građanima omogućiti referendumsko izjašnjavanje o golfu. 

"Ovim se projektom umjesto rekreacijskog prostora za potrebe sviju nas, podvaljuje izgradnja i prodaja vila i apartmana tamo gdje oni inače ne bi smjeli biti, niti bi se drukčije – bez golfa kao opravdanja – tamo mogli naći", rekao je Đuro Capor za Deutsche Welle otkrivajući kako se iza projekta golfa na Srđu krije zapravo apartmanizacija jedinog preostalog dijela tik uz Grad.

Biznis s nekretninama, zaključuje Capor, lažno se predstavlja kao turizam, a uporno zaobilaženje javnosti i generalno javnog interesa – uz određena proceduralna kršenja zakona - navodi na potrebu da se ovim projektom ozbiljno pozabave Državno odvjetništvo i USKOK. 

"U svemu se ključnom pokazuje podrška političara investitorima u golf i popratne apartmanske sadržaje, i to političara svih razina i svih vodećih stranaka. U dubrovačkom slučaju, i u aktualnim zbivanjima, čini se kako je presudno ono što je nedavno istaknuo sam dubrovački gradonačelnik: konstelacija u kojoj su on i novi glavni vladin operativac, potpredsjednik joj Radimir Čačić – koji se također izjasnio u korist golfa - članovi iste stranke, HNS-a", zaključuje se u tekstu Deutsche Wellea. 

Dodajmo uz ovu vijest kako su jučer dubrovački gradski aktivisti postavili zastave Razvoj golfa", tvrtke nositelja projekta izgradnje golf-terena na Srđu iznad ulaza u dubrovačku Gradsku vijećnicu i na gradskim zidinama kod Vrata od Ploča. 

Povod "akciji" bila je izjava gradonačelnika Andra Vlahušića da "vlast u gradu uvijek ima onaj čija je zastava, otkako je svijeta i vijeka".