Print this page

Zbog golfa na Srđu zadužili se za 90 milijuna

Zbog golfa na Srđu zadužili se za 90 milijuna
23 Jan
2014

TVRTKA Golden Star Malta upisala je založno pravo nad zemljištem na Srđu ponad Dubrovnika, na kojem tvrtka Razvoj Golf namjerava napraviti golf igralište s pripadajućim sadržajima. Založno pravo vrijedno je 90 milijuna eura, odnosno toliko sada iznose dugovanja tvrtke Razvoj Golf.

> Tajne dubrovačkog golfa: Tko je zapravo investitor Aaron Frenkel?

Ugovor je potpisan 1. lipnja prošle godine u javnobilježničkom uredu Ive Radović, a u njemu stoji da je odobren zajam od 60 milijuna eura, s kamatnom stopom od 6 posto. Potpisan je i Dodatak Okvirnog ugovora o zajmu pa ukupno dugovanje tvrtke zadužene za golf u Dubrovniku iznosi 90 milijuna eura. Naime, još od 2009. godine postoji zajam od 30 milijuna eura preko Loyds Investment Corporationa s Britanskih Djevičanskih otoka.

Kusalić: Riječ je o osiguranju kredita

“Radi se o osiguranju kredita zasnivanjem založnog prava u korist kreditora Golden star sa Malte, a Razvoj golf je navedenim kreditom koji navodite dijelom zatvorio (refinancirao) svoje postojeće financijske obveze prema bankama i ostalih kreditorima”, kaže Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj Golf d.d. za Index dodajući kako tvrtka s Malte nije u vlasničkom aranžmanu za projekt golfa već se radi o financijskom i kreditnom aranžmanu.

Podsjetimo, najavljeno je da bi kontroverzni projekt golfa na Srđu, mogao početi s gradnjom u siječnju ove godine, no od toga za sada nema ništa. Naime, posljednja sjednica skupštine Dubrovačko-neretvanske županije stopirala je po tko zna koji put cijeli projekt s obzirom da je utvrđeno da projekt golfa za Srđu ponajprije treba uskladiti s prostorno-planskom dokumentacijom.

“Dobra vijest je da ni banke više ne vjeruju u ovaj projekt jer je i dalje nezakonit i neusklađen s prostornim planovima. Nužno je stalno podsjećati javnost da je vrijednost projekta do 2005. bila svega 80 milijuna eura, 2007. iznosila je 230 milijuna eura, a sada se procjenjuje na 1,2 milijarde eura”, komentirao je za Index najnoviji zajam Đuro Capor, koordinator Građanske inicijative “Srđ je naš”. Capor je nedavno od strane jednog dubrovačkog tjednika proglašen pozitivcem godine u izboru njihovih čitatelja.

Capor: Zašto ovo nikome nije sumnjivo?

Capor kaže kako voditelji projekta golfa na Srđu sada financiranje projekta zatvaraju nekim novim kreditima nepoznatih tvrtki, no nažalost nikome u Hrvatskoj ovako ponašanje za sada nije sumnjivo.

“Zemljište koje su jeftino kupovali na Srđu, založili su kod banaka i taj novac su koristili za daljnju kupovinu zemljišta i financiranje projekta”, kaže Capor dodajući kako Razvoj golf nastavlja sa špekulativnim načinom poslovanja.

Nema gradnje prije usklađivanja s prostornim planovima

Do početka gradnje ne može doći prije nego što se Detaljni plan uređenja platoa Srđa uskladi s GUP-oma Grada Dubrovnika. Nakon toga mora se uskladiti i sa Županijskim prostornim planom. Županijski zavod tako je inzistirao da se vile, koje bi trebale biti u sklopu golfa odmaknu najmanje 100 metara od ruba Srđa, kao i da zona za vile bude grupirana na jednom ili dva mjesta a ne da čitav prostor golf parka bude mjesto gdje vile mogu nicati poput gljiva.

Nevladina organizacija “Srđ je naš” već godinama upozorava da se iza projekta Golfa u Dubrovniku krije apartmanizacija s naseljem od 268 vila i 1600 apartmana prema kojem je golf tek paravan za zakulisne igre.

Kontroverzni dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić dobio je protekle izbore na valu obećanja da će za projekt golf na Srđu raspisati referendum te istražiti sve mutne poslove koje je na Srđu imala bivša gradonačelnica Dubravka Šuica. No, nakon dolaska na vlast, promijenio je mišljenje.