Novi ministar turizma već na prvoj press konferenciji nije govorio istinu!

Novi ministar turizma već na prvoj press konferenciji nije govorio istinu!
16 Dec
2013

DARKO LORENCIN, novi ministar turizma u vladi Zorana Milanovića, već na svom predstavljanju na press konferenciji u Banskim dvorima lagao je javnosti! Prvo novinarsko pitanje koje je Lorencina na pressici dočekalo ticalo se projekta golfa na Srđu. Kojeg Lorencin, naravno, podržava. 

"Radi se o projektu koji je barem tri puta prošao javnu raspravu. Radi se o prostornom planu uređenja Dubrovačko-neretvanske županije, o prostornom planu uređenja Grada Dubrovnika i o generalnom planu uređenja Dubrovnika. Svaki put je javnost bila uključena, projekt je bio prezentiran i sva tri puta je prošao. Sada iz određenog razloga ne možemo mi biti drugačiji nego da podržavamo taj projekt. Investitor je došao kad su svi planovi bili doneseni, kupio je zemljište, investirao, ima određene troškove, a ima ih i dalje. Moramo čuvati sliku Hrvatske u investicijskom smislu", kazao je Lorencin. Ova njegova izjava svima je javno dostupna u vidu audio snimke koja postoji na službenim stranicama Vlade. 

 
Županija nije prihvatila plan uređenja

Ova izjava je, barem djelomično, lažna. Naime, činjenica je da je Županija dubrovačko neretvanska još u rujnu 2010. godine donijela odluku da "predloženi Urbanistički plan uređenja Sportsko-rekreacijskog centra s golf-igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug, koje će graditi tvrtka Razvoj golf, nije u skladu sa županijskim prostornim planom i zato ga treba nanovo izraditi". Iako je prošlo dvije i pol godine, novi plan i dalje nema odobrenje Županije, čega bi Lorencin trebao biti svjestan.

"Novi plan je bio na javnoj raspravi, ali mi i dalje ne znamo što je Županija o tome rekla. Županija i dalje tvrdi da predloženi plan uređenja nije u skladu s prostornim planom, i dalje ulažu iste primjedbe koja su imali u zadnje dvije godine. Jedino ako se nešto nije promijenilo u zadnjih par dana", znakovito će u razgovoru za Index Đuro Capor, član inicijative "Srđ je naš". 

Za Lorencina je golf na Srđu strateška investicija

Za Capora, koji pomno prati razvoj događaja oko projekta golfa na Srđu, Lorencin nije nikakva nepoznanica. Budući ministar turizma, kojeg Sabor tek treba podržati, već odavno slovi za velikog zagovornika izgradnje golfa na Srđu, s pripadajućom apartmanizacijom. 

"Lorencin tvrdi da su te javne rasprave koje su bile za županijski plan ili GUP tobože isto kao i ove javne rasprave na kojima plan nije prošao. Nama se u Dubrovniku dogodilo pravno nasilje, kada je povjerenik Vlade povećao namjenu za golf sa 100 na 310 hektara. Građani Dubrovnika o tome nisu mogli ništa reći. Sve nakon toga bilo je nametanje te činjenice od strane ministara ili gradonačelnika, koji su odreda vrlo pristrani", kaže nam Capor. 

Novi ministar turizma Lorencin je, kao što je poznato, bio i autor kontroverznog Zakona o strateškim investicijama, koji (barem na papiru) otvara prostor za rasprodaju javnih dobara. "Kada je Lorencin ranije govorio o Zakonu o strateškim investicijama, već onda je tvrdio da će Srđ biti jedan od projekata koji će se smatrati strateškom investicijom", podsjeća Capor. 

Investitor je uvijek u pravu

Zbog čega je Lorencinu toliko stalo da projekt golfa na Srđu krene u realizaciju? Poveznicu možda treba tražiti u njegovoj dosadašnjoj političkoj karijeri unutar Kukuriku vlade. Naime, Lorencin na mjesto ministra turizma dolazi iz Ministarstva gospodarstva, gdje je najprije bio pomoćnik Radimiru Čačiću, a zatim i Ivanu Vrdoljaku, obojici iz kvote HNS-a. 

Ministarstvo gospodarstva je, kao što je poznato, surađivalo s PR agencijom IM&C, čija je vlasnica i direktorica Ankica Mamić, Čačićeva bliska prijateljica koja je i volonterski obavljala PR posao za bivšeg prvog potpredsjednika Vlade. Istovremeno, agencija IM&C zastupa i interese tvrtke Razvoj Golf d.o.o., investitora u projekt golfa na Srđu. Iako Razvoj Golf na stranicama IM&C-a nije naveden među njihovim klijentima, još u siječnju ove godine ta agencija slala je poziv za javno izlaganje o Studiji utjecaja na okoliš golf igrališta na Srđu, održano u prostorijama kina Sloboda u Dubrovniku.

Nije naodmet stoga spomenuti ni izjavu koju je Maja Brinar Frenkel, supruga Aarona Frenkela, investitora u projekt golfa na Srđu, u siječnju ove godine dala Poslovnom dnevniku: "Nakon formiranja ove Vlade susreli smo se s potpredsjednikom Čačićem i prvi put smo dobili 'svoju' osobu koja s državne strane prati projekt. To je bio njegov pomoćnik za investicije Darko Lorencin". 

Veljko Ostojić jedini digao glas protiv golfa na Srđu

Spomenimo i da je jedna od prvih Lorencinovih rečenica na press konferenciji bila da će "nastaviti priču koju je započeo Veljko Ostojić". Zanimljivo je pritom naglasiti da je upravo Ostojić bio jedini ministar u aktualnoj vladi koji se negativno izjasnio o projektu golfa na Srđu. Odnosno, istaknuo je da su tu nipošto ne radi o turističkom, već o nekretninskom projektu. 

"Kad se govori o predstavljenom projektu golfa na Srđu, onda treba jasno kazati da se tu radi o nekretninskom projektu i tako ga treba tretirati. To je projekt koji u svojem sadržaju ima i golf. No, tu se nipošto ne radi o turističkom projektu i to treba u startu biti jasno kazano, jer je riječ o zamjeni teza. Naime, stalno se govori samo o golfu, a on je u stvarnosti tek u drugom planu", izjavio je Ostojić za Slobodnu Dalmaciju u siječnju ove godine. 

Utjecaj na okoliš? Kakav utjecaj na okoliš?

Jedina druga ministrica u Milanovićevoj vladi koja je bila skeptična prema projektu golfa na Srđu bila je Mirela Holy, koja je odavno odletjela iz Banskih dvora. U svom kratkom mandatu Holy je odbila dati odobrenje za početak postupka procjene utjecaja na okoliš, s obzirom da prostorna dokumentacija još nije bila spremna. Njen nasljednik Mihael Zmajlović takvo odobrenje dao je samo dva dana nakon što je postao ministar zaštite okoliša. 

Ishod je stoga bio više nego očekivan. Prije samo nekoliko dana, 7. ožujka ove godine, Zmajlović je objavio da će projekt golfa na Srđu imati prihvatljiv utjecaj na okoliš.  "Savjetodavno Povjerenstvo jednoglasno je izglasalo odluku da, uz primjenu određenih mjera zaštite okoliša, zahvat neće imati značajan utjecaj, odnosno, ima prihvatljiv utjecaj na okoliš i sukladno tome, Ministarstvo će u idućih 30 dana izdati rješenje", bio je Zmajlovićev zaključak.