Britanski Independent o golfu na Srđu: Građani protiv "velike bijele psine" koja im proždire

Britanski Independent o golfu na Srđu: Građani protiv "velike bijele psine" koja im proždire
16 Dec
2013

PRIČU o dubrovačkom referendumu ovoga je tjedna donio i britanski list Independent, spominjući u naslovu građane koji žele "spriječiti da velika bijela psina ne pojede njihovu obalu".

Aluzija na veliku bijelu psinu dolazi od australskog golfera Grega Normana, kojemu je to i nadimak, a koji je jedan od investitora u projekt. Nekadašnji najbolji svjetski igrač na Srđu bi, ako projekt zaživi, trebao voditi Greg Norman Golf Academy.

Ističu da u Hrvatskoj nije raširena praksa održavanja referenduma te su posljednji referendumi bili za odlazak iz Jugoslavije i proglašenje nezavisnosti te ovogodišnji te posljednji za ulazak u EU.

"Posljedice nedjeljnog glasanja u jednome dijelu zemlje neće biti toliko dalekosežne, ali za građane primorskog grada Dubrovnika, jednako su važne", ističe se u tekstu u kojemu se nadalje objašnjava o kakvom se projektu radi te ističe da se radi o mjestu proglašenom UNESCO-ovom svjetskom baštinom.

"Bespravna i kaotična gradnja duž jadranske obale uništila je neka od najljepših hrvatskih destinacija"

"Bespravna i kaotična gradnja duž jadranske obale uništila je neka od najljepših hrvatskih destinacija", piše autor članka te dodaje da bi golf na Srđu mogao biti ipak preveliki korak u tom smjeru jer se brojni građani protive projektu, iako znaju da se hrvatsko gospodarstvo u velikoj mjeri oslanja upravo na turizam.

Stanovnici optužuju investitore da je planirani projekt tijekom nekoliko godina narastao sa 100 na 310 hektara, a aktivisti krive lokalne vlasti za korupciju jer su dopustili izgradnju brojnih vila i kompleksa s 1.600 apartmana koji u početku također nisu bili dogovoreni.

Dubrovnik je proglašen UNESCO-ovom baštinom 1979. godine zbog jedinstvene arhitekture i kamenih ulica. Mjesecima je bio pod ratnom opsadom 1991. godine, a pretrpio je i teško bombardiranje, podsjeća Independent.

Tagged under