Sud stopirao golf kod Motovuna

Sud stopirao golf kod Motovuna
26 Jun
2014

Visoki upravni sud donio je presedansku odluku kojom je poništena dozvola Ministarstva zaštite okoliša za izgradnju golf igrališta kod Motovuna, zbog niza propusta ove institucije te manjkavosti Studije utjecaja na okoliš, na koje su od početka upozoravali stručnjaci i udruge za zaštitu okoliša.

Izvor: HALTER

Nakon višegodišnjih sudskih procesa Visoki upravni sud poništio je rješenje o prihvatljivosti zahvata izgradnje motovunskog golf igrališta Brkač za okoliš i time zasad spriječio izgradnju luksuznog golfresorta. Rješenje je 2011. godine donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a sud je utvrdio kako je Studija utjecaja na okoliš, kao i sam postupak procjene utjecaja ovog projekta na okoliš od strane stručnog Povjerenstva, imalo niz propusta i manjkavosti. Spor traje od 2009, kad je Zelena Istra uz pomoć Zelene akcije pokrenula upravni spor protiv resornog Ministarstva, koji je dva puta, sada je potvrdio i Visoki upravni sud, pogrešno amenovao izgradnju golf igrališta u dolini rijeke Mirne.

Čak je i izrađivač studije upozorio da bi projekt mogao uvjetovati promjenu postojeće slike prostora, gubitak životinjskih i biljnih zajednica, promjenu u topografiji, tlu, vegetacijskom pokrovu i vizualnim kvalitetama, uz rizik onečišćenja podzemnih voda

Dušica Radojčić iz Zelene Istre smatra kako je ova presuda izuzetno važna jer bi mogla utjecati i na druge slične slučajeve u Hrvatskoj. "Ukoliko se nakon ove presude netko odluči na pokretanje postupka, sada postoji slučaj u kojem je sud odlučio da se povjerenstvo ne smije paušalno odnositi prema primjedbama već ih mora shvatiti ozbiljno. Naime, način procjene utjecaja projekata na okoliš i ponašanje stručnog povjerenstva u ovom slučaju zapravo je uobičajen u Hrvatskoj. Često se propisi ne poštuju ni u formalnom smislu, dok su studije u sadržajnom smislu vrlo često nekvalitetne", dodala je.

Ovom je presudom okončan slučaj koji je od početka obilovao kontroverzama te smjenama onih koji su mu se protivili. Projekt tvrtkeStancija Dolzani, koja je planirala izgraditi golf kompleks podno Motovuna na vrijednom poljoprivrednom zemljištu i šumi, uz 67 vila i apartmana te drugim pripadajućim nekretninama, odlučno je odbačen u dijelu Povjerenstva za ocjenu Studije utjecaja na okoliš. Projekt se trebao graditi neposredno uz dva područja nacionalne ekološke mreže - Posebnog rezervata Motovunske šume i dolini rijeke Mirne.

Čak je i izrađivač studije upozorio da bi projekt mogao uvjetovati promjenu postojeće slike prostora, gubitak životinjskih i biljnih zajednica, promjenu u topografiji, tlu, vegetacijskom pokrovu i vizualnim kvalitetama, uz rizik onečišćenja podzemnih voda. Četvero članova rečenog Povjerenstva usprotivilo se projektu i odbilo dati svoju suglasnost, a predsjednik Povjerenstva je smijenjen s te funkcije nakon što je u javnosti snažno kritizirao sadržaj Studije. Ministarstvo je, unatoč snažnom protivljenju struke i civilnog društva, ocijenilo golf igralište prihvatljivim za okoliš.

"Ova presuda na neki način raskida s dosadašnjom izuzetno negativnom praksom Ministarstva zaštite okoliša jer su se oni dosad smatrali mjerodavnima samo za propisivanje manje ili više strožih uvjeta zaštite okoliša. Presuda u osnovici tvrdi da to nije dovoljno, već da Ministarstvo ima obavezu i mora ocijeniti je li svaki zahvat prihvatljiv za okoliš ili nije", istaknuo je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije, te dodao da se presudom staje na kraj praksi preglasavanja bez uvažavanja izdvojenih mišljenja, odnosno da se neuvažavanje suprotstavljenih mišljenja članova povjerenstva odsad mora detaljno obrazložiti.

Presuda sugerira kako više nije dopušteno ostaviti procjenu određenih utjecaja tek za fazu realizaciju projekata, nego se oni moraju analizirati u toku postupka. Ako se zaključi da bi mogli imati negativan utjecaj na okoliš, od njih se mora odustati

"Isto tako, ova presuda sugerira kako više nije dopušteno ostaviti procjenu određenih utjecaja tek za fazu realizacije projekata, nego se oni moraju analizirati u toku postupka. Ako se zaključi da bi mogli imati negativan utjecaj na okoliš, od njih se mora odustati. U kontekstu drugih projekata, pa tako i golf resorta na Srđu, imali smo slučajeve gdje se dio postupka utjecaja na okoliš ostavlja samo za fazu realizacije. Presuda stavlja u probleme i rješenja za te druge projekte, jer u fazi njihovog preispitivanja na sudovima, ako se nastavi ovakva praksa, ta rješenja bi mogla biti proglašena nezakonitim", kazao je. Udruge smatraju kako je presuda i poruka Ministarstvu zaštite okoliša te članovima povjerenstva koji nerijetko svoj posao obavljaju samo formalno, zanemarujući lošu kvalitetu studija koje pravdaju utjecaj zahvata na okoliš umjesto da ga procjenjuju.

Ukoliko neki investitor opet pokaže interes gradnje golf igrališta na ovoj lokaciji, on će morati u cijelosti ponoviti postupak procjene utjecaja na okoliš. Udruge očekuju da će Ministarstvo uskoro donijeti rješenje u kojem projekt proglašava neprihvatljivim za okoliš.