Print this page

PODRŠKA INICIJATIVE SRĐ JE NAŠ DRUŠTVU MARJAN

PODRŠKA INICIJATIVE SRĐ JE NAŠ DRUŠTVU MARJAN
15 Nov
2014

Udruge civilnog društva i istaknuti pojedinci neugodno iznenađeni informacijama o ukidanju sredstava Društvu Marjan nakon što je podnijelo kaznenu prijavu protiv Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan uputili su javnosti pismo kojim traže da se ova odluka hitno promijeni te da se ubuduće poštuju procedure i prestane zastrašivati građane.Pismo je naslovljeno na gradonačelnika Splita Iva Baldadsara, vijećnike Gradskog vijeća Grada Splita i Pročelnika Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Sinišu Kuka.

Društvo Marjan održalo je 10. studenog javnu tribinu na kojoj su objasnili razloge podnošenja kaznene prijave protiv Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, čiji je osnivač Grad Split. Društvo Marjan podnijelo je kaznene prijave zbog sumnji u manipulacije površinom Park šume Marjanzbog pogodovanja građevinskim interesima te neovlaštenoj sječi stabala.

Sljedećeg dana Društvo Marjan dobilo je pismo kojim ih se obavještava kako im Grad Split nije u mogućnosti isplatiti preostala sredstva jer  su im  ‘prijedlogom Izmjena i dopuna Proračuna Grada Splita stavka ‘Zaštita prirode, Udruge, neprofitne organizacije i pojedinci', ona smanjena za 30 000 kuna“.

S obzirom da je Društvu Marjan temeljem Zaključka o osiguravanju sredstava za financiranje redovite godišnje djelatnosti Društva Marjan za ovu godinu predviđena isplata 150 000 kuna, koji su im se mjesečno isplaćivali u iznosu od 12 500 kuna, ova udruga je obavijest o smanjenju sredstava dobila u mjesecu studenom, a za mjesec listopad i naredna dva mjeseca.

Prema podacima iz Grada, u okviru programa Javne potrebe u kulturi Društvo Marjan jedina je udruga kojoj su sredstva smanjena.

Iako iz Grada tvrde kako je riječ o slučajnosti, smatramo da je Gradonačelniku, gradskim vijećnicima i javnosti važno skrenuti pažnju na tri stvari:

1. Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna Grada Splita dokument je o kojem se nije raspravljano na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita pa prema tome u gradskoj upravi ne mogu znati da će biti usvojen i prema njemu postupati;

2. Društvo Marjan jedina je udruga kojoj su u „resoru kulture“ smanjena sredstva;

3. Obavijest o smanjenju sredstava za mjesec listopad Društvo Marjan je dobilo u mjesecu studenom.

Iz ovoga postavljaju se pitanja:

1. Kako je moguće postupati prema dokumentu za koji se ne zna hoće li uopće u tom obliku vrijediti;

2. Zbog čega je rebalans smanjio novac samo udruzi koja sustavno radi? Ukoliko je gradska uprava pogriješila u vlastitim procjenama proračuna, zbog čega rebalansom nisu obuhvaćeni svi u jednakoj mjeri?

3. Zbog čega se tijelo javne vlasti Grad Split ponaša kao „odmetnuti propali poduzetnik“ pa obavijest o smanjenju sredstava šalje za mjesec za koji su ta sredstva već utrošena?

Iz svega navedenog jasno je kako je riječ o nesmotrenom, traljavom i bezobraznom postupanju gradske vlasti.

Također, napominjemo kako Društvo Marjan već godinama brine o različitim aspektima zaštite ove gradske park-šume kojugrađani Splita vole nazivati „plućima grada“. No, kako se čini iz izjava Gradonačelnika Splita, oni bi se trebali baviti samo čišćenjem Marjana (za što je već plaćena novcem građana Javna ustanova). „Čišćenje“ bespravne gradnje i pravna zaštita koja bi omogućila očuvanje Marjana kakvog su nam ostavili preci još je važniji posao koji je Društvo Marjan još od velikog prosvjeda 2011. godine sustavno, savjesno i uz mnogo uloženog truda, a uz velike zapreke, cijelo vrijeme obavljalo.

Iz ovoga je jasno da Gradonačelnik još jednom ne razumije udrugu civilnog društva koja podrazumijeva, između ostalog, i nadgledanje vlasti te ukazivanje na korupciju.  To je jedan od glavnih principa na kojima počiva zdravo demokratsko društvo.

Smatramo da se rijetki odvaže baviti ovim aktivnostima i to na način na koji to radi Društvo Marjan. Ovakvim izjavama Gradonačelnik demoralizira građane u njihovom pravu za participacijom u demokratskom sustavu, ukazivanju na potencijalna koruptivna djelovanja i vraća nas u razdoblje kad su se građani bojali izraziti svoje mišljenje.

Stoga zahtijevamo od Gradonačelnika da se studioznije pozabavi rebalansom proračuna i promijeni prijedlog o smanjenju sredstava samo za Društvo Marjan.

Također, zahtijevamo od Gradonačelnika i gradske uprave da ubuduće ne postupaju prema dokumentima koji još nisu usvojeni te da eventualne odluke o smanjenjima sredstava i upravljanjima novcem građana i građanki Splita donosi u skladu s propisima, na vrijeme , a ne na način da oni ugrožavaju rad civilnog društva.