Inicijativa "Srđ je naš" poslala pismo Lorencinu: Ili ste manipulator ili, "u boljem slučaju", neznalica!

Inicijativa "Srđ je naš" poslala pismo Lorencinu: Ili ste manipulator ili, "u boljem slučaju", neznalica!
17 Feb
2014

GRAĐANSKA inicijativa SRĐ JE NAŠ uputila je otvoreno pismo novom ministru turizma Darku Lorencinu u kojemu ga proziva zbog projekta na Srđu. Pismo prenosimo u cijelosti:

"Gospodine Lorencin

začudan je stupanj manipulacije, ili u "boljem" slučaju, neznanja, kojim Vi,  kao novoustoličeni ministar turizma i donedavni pomoćnik ministra gospodarstva  putem raznih medija pokušavate zamagliti sve demokratske i zakonske procedure donošenja prostorno planske dokumentacije vezano za projekt golf – resorta na Srđu.

Nekoliko ste puta ponovili: "Projekt na Srđu  je tri  puta dobio podršku javnosti kroz donošenje triju prostornoplanskih dokumenata: Prostornim planom županije, Grada Dubrovnika i Generalnog plana uređenja grada Dubrovnika. Javnost je u sva tri navrata bila informirana da će se graditi golf-igralište i smještajni kapaciteti. U tom kontekstu dajem apsolutno i potpuno pravo investitoru. To su dovršene procedure temeljem kojih je investitor donio odluku i kupio zemljište."

Ministre, zar vi doista ne znate subordinirati i definirati sve razine planiranja aktivnosti na nekom području pa su Vam planovi koji pretpostavljaju samo određivanje namjene prostora i određuju gornju granicu mogućih smještajnih kapaciteta svojevrsni katalozi prema kojima potencijalni investitori "donose odluke i kupuju zemljište"?

Odgovor se nameće u jednom intervjuu s investitoricom u projekt golf - resorta na Srđu, Majom Brinar Frenkel, koja je tom prilikom izjavila: "Nakon formiranja ove Vlade, susreli smo se s potpredsjednikom Čačićem i prvi put smo dobili 'svoju' osobu koja s državne strane prati projekt. To je bio njegov pomoćnik za investicije Darko Lorencin." 

Dakle, da ponovimo, obuhvat športsko –  rekreacijske zone (R) na Srđu nezakonitim je postupkom povjerenika vlade 2006. godine povećan  sa 100 ha na 310 ha (već se 7 godina čeka na sudsku presudu o ovom slučaju); 2010. godine Urbanistički plan uređenja ''Športsko rekreacijski centar s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug'' nije prošao traženu proceduru; 2012. godine Udruženje hrvatskih arhitekata uputilo je urbanističkoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Prijavu zbog nepravilnosti izrade prijedloga Izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i  Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika; 2013. godine prikupljeno je gotovo 11 000 potpisa građana Dubrovnika koji su se izjasnili da putem referenduma žele sudjelovati u procesu odlučivanja oko namjene i sadržaja značajnog dijela grada. Ministre, možete li nam reći je li to ta "podrška javnosti" o kojoj govorite?

Ne poštivajući nastojanja građana Dubrovnika da se o svojoj sudbini i budućnosti grada izjasne putem referenduma vi "apsolutno i potpuno pravo" dajete investitoru, i to iskrivljavanjem i lažnim interpretiranjem činjenica.

Gospodine Lorencin, projekt golf –  resorta na Srđu nije zahvat planiran u nekom anonimnom prostoru koji vapi za vašim investicijskim eldoradom već u prostoru koji je integralni dio grada Dubrovnika, grada koji je od 1979. godine na popisu UNESCO-ve baštine. Svojim nerazumijevanjem što Dubrovnik jest i kako ovakav neodrživ projekt može ugušiti i uništiti grad te pogodujući investitoru po svaku cijenu pa i konstruiranjem neustavnih zakona, omalovažavate i podcjenjujete građane ove države. 

Građanska inicijativa SRĐ JE NAŠ"

Tagged under