GONG proziva Vladu: Gdje je zastoj s izmjenama Zakona o referendumu? Featured

GONG proziva Vladu: Gdje je zastoj s izmjenama Zakona o referendumu?
17 Feb
2014

U KONTEKSTU neuspjelog referenduma u Fužinama i nadolazećeg referenduma u Dubrovniku, GONG ponovo izražava zabrinutost zbog sustavnog izbjegavanja vlasti da primjereno i nedvosmisleno urede zakonski okvir.

"S obzirom da je radna skupina Ministarstva uprave za izmjene zakonodavstva u izbornom sustavu osnovana još prije godinu dana, te da je prošlog tjedna i saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ponovo podsjetio na potrebu uređenja Zakona o referendumu, očekujemo da Vlada i Ministarstvo uprave daju jasne smjernice i definiraju rok u kojem će nacrt izmjena Zakona poslati u javnu raspravu.

U usporedbi s referendumom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniju kojemu se odazvalo 43,5 posto posto birača, apsurdno je da se odluka na lokalnom referendumu o vjetroparku ne smatra pravno valjanom iako mu se, kao prošlog vikenda u Općini Fužine, odazvalo 46,6 posto birača. Jednaka pravila, na žalost, vrijedit će i za lokalni referendum koji se 28. travnja 2013. održava u Dubrovniku, a mogao bi se dogoditi sličan scenariji kao i u Fužinama.

Što se tiče organizacije samog referendumskog dana, odgovornost je Povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma da osigura profesionalan i nepristran rad biračkih odbora u kojem bi bile zastupljene obje strane - zagovarači i protivnici. Nadalje, neophodno je osigurati uvjete za promatranje referenduma svim  promatračima političkih stranaka i nevladinih udruga koje djeluju na području neovisnog promatranja izbornih postupaka i referenduma i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava. Odgovornost je Državnog izbornog povjerenstva da Povjerenstvu za provedbu lokalnog referenduma osigura smjernice i upute o konkretnim načinima rješavanja svih navedenih pitanja.

U međuvremenu, od lokalnih i nacionalnih medija očekujemo profesionalno izvještavanje u skladu s pravilima struke, dok Hrvatska radiotelevizija treba konačno objaviti vlastita Pravila o postupanju HRT-a tijekom referenduma. Imajući na umu da uoči lokalnog referenduma nije predviđena "referendumska šutnja", pozivamo sve aktere ovog procesa da se suzdrže od neprimjerenog pritiska na birače.