GONG: Referendum o golfu na Srđu treba se održati istovremeno s prvim krugom lokalnih izbora Featured

GONG: Referendum o golfu na Srđu treba se održati istovremeno s prvim krugom lokalnih izbora
17 Feb
2014

"MINISTARSTVO uprave donijelo je Odluku kojom se utvrđuje ispravnim Prijedlog za raspisivanje referenduma od 20. veljače 2013. godine, dostavljen od Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, u kojem je sadržano sljedeće referendumsko pitanje: 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ'“, stoji u priopćenju Ministarstva uprave koje je objavljeno na njihovim službenim stranicama. 

U obrazloženju te odluke koju potpisuje ministar Arsen Bauk stoji kako je ispravno ukupno 9.085 dostavljenih potpisa, što čini više od 22,5 posto ukupnog broja birača u Dubrovniku, odnosno 2,5 posto više od zakonskog minimuma. Podsjetimo i kako su Dubrovčani skupili malo više od 11 tisuća potpisa. 
 
Također, sukladno zakonu, Grad Dubrovnik mora u roku od 30 dana raspisati referendum, a žalba na rješenje nije moguća nego samo pokretanje Upravnog spora pred Visokim upravnim sudom RH.  O zakonitosti pitanja Ministarstvo uprave konzulitiralo se s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja koje je utvrdilo da je referendumsko pitanje u skladu sa Zakonom. 
 
Podsjetimo kako je tvrtka "Razvoj golf", investitor u projekt golfa na Srđu, htjela dovesti u pitanje zakonitost referenduma te su tvrdili da je pitanje - nezakonito. Nudili su i pomoć pri prebrojavanju potpisa. 
 
GONG: Referendum se treba održati istovremeno s prvim krugom lokalnih izbora

"Referendum o Srđu treba održati istovremeno s prvim krugom lokalnih izbora", smatra GONG, koji je čestitao građankama i građanima Dubrovnika na uspješno poslanoj poruci vlastima da žele i mogu aktivno sudjelovati u odlučivanju. 

"S obzirom da još uvijek nije promijenjen vrlo strogi Zakon o referendumu koji za valjanost odluka na lokalnim referendumima propisuje izlaznost od 50% + 1 glas svih upisanih birača, na lokalnim vlastima Grada Dubrovnika sada leži odgovornost organiziranja referenduma tako da osiguraju njegovu valjanost, posebno u kontekstu činjenice da se tijekom proljeća očekuje da građani ionako tri puta izađu na birališta", poručuje GONG. 

Dodaju kako istovremeno održavanje kampanja za referendum i za lokalne izbore može doprinijeti kvalitetnijoj javnoj raspravi, s obzirom da je projekt golfa na Srđu strateško pitanje za Dubrovnik na koje su fokusirane lokalne političke kampanje. 

"GONG smatra da je jedino logično i zdravorazumsko rješenje istovremeno održavanje referenduma i prvog kruga lokalnih izbora i stoga poziva Gradsko vijeće Grada Dubrovnika da na svojoj posljednjoj sjednici u ovom mandatu donese odluku o raspisivanju i održavanju referenduma 19. svibnja 2013. Istovremeno, GONG poziva Vladu i Ministarstvo uprave da hitno krene u izradu novog Zakona o referendumu koji bi transparentno i nedvosmisleno omogućio pokretanje referenduma na inicijativu građana, a u skladu sa svojim predizbornim obećanjima", zaključuje se u priopćenju GONG-a.

 
Investitor zadovoljan: Pozdravljamo ovu odluku  
 
Investitor Golf park Dubrovnik danas se oglasio povodom Odluke Ministarstva uprave o raspisivanju referenduma u Dubrovniku. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 
 
"Povodom danas donesene Odluke Ministarstva uprave, a kojom se utvrđuje ispravnost Prijedloga za raspisivanje referenduma u Dubrovniku, obavještavamo javnost da pozdravljamo ovu odluku i priliku da građanke i građani Dubrovnika odlučuju na referendumu. Naime, samo dan nakon što je u ime Europske komisije njen predsjednik Jose Manuel Barroso ukazao na važnost ove investicije za Republiku Hrvatsku te se raspitivao o preprekama na koje je ovaj projekt naišao, Ministarstvo uprave je donijelo zaključak u kojem se utvrđuje ispravnim Prijedlog za raspisivanje referenduma. 
Ova odluka Ministarstva uprave zasigurno će ukloniti i zadnju prepreku dovođenja u život naše investicije, a time i otvaranju novih, toliko potrebnih radnih mjesta za građane grada Dubrovnika i  produljenju turističke sezone, koja će imati pozitivne efekte na cijeli grad i dubrovačku okolicu. Vjerujemo da će većina građana Dubrovnika u konačnici podržati projekt Golfa na Srđu. Sve što se događalo u proteklih nekoliko mjeseci predstavljalo je jednu veliku javnu raspravu o projektu tijekom koje smo ispunili sve zakonske uvjete koje su pred nas postavili i grad Dubrovnik i županija. Projekt je u potpunosti usklađen sa svim prostorno planskim dokumentima, a Grad i županija 
trebaju razvoj, nove projekte i u konačnici novi zamah za Grad.
 
Obrazloženje i Odluku u cijelosti Ministarstva uprave pročitajte OVDJE