Srđ je naš

Visoki upravni sud ukinuo je presudu kojom je Povjerenik Vlade Republike Hrvatske…

29th Dec, 2014 Read More
Srđ je naš

Iako su po Ugovoru o koncesiji stečeni uvjeti da se od investitora…

17th Dec, 2014 Read More
Politika

Na konferenciji za medije održanoj jutros u Dubrovniku članovi Inicijative…

Ombla

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo  je na svojim internet…

Srđ je naš

Duboko zabrinuti stanjem i postupcima zaštite, šaljemo vam u dobroj…

Srđ je naš

Udruge civilnog društva i istaknuti pojedinci neugodno iznenađeni informacijama o…

Politika

U DUBROVNIKU se danas održava referendum o projektu izgradnje golf…

Srđ je naš

VOLONTERI inicijative Srđ je naš počeli s prikupljanjem potpisa građana…

Građani

"DA JE rezultat referenduma o gradnji golf igrališta na Srđu…

Ombla

15. veljače bio je rok da se u Dubrovniku skupi…

Prenosimo iz medija:

REKET, A NE GOLF!

Projekt na Srđu, kolokvijalno poznat kao "golf na Srđu", s golfom, naravno, ima malo veze. Inicijativa Srđ je naš od početka upozorava da je golf u imenu projekta na Srđu samo paravan za ogromnu apartmanizaciju prostora koji je namjenjen za sport i rekreaciju stanovnika Dubrovnika.

Iako su građani toga svijesni već cijeli niz godina, što ih je preko 10 000 i pokazalo glasajući na referendumu protiv ovog projekta, njihovi politički predstavnici to tek pomalo počinju shvaćati. Tako je predsjednik gradskog vijeća Grada Dubrovnika u rujnu 2017. godine izjavio da je "golf smokvin list za aparmtanizaciju Srđa".

Uslijedile su i izjave dubrovačkog Gradonačelnika te dubrovačko-neretvanskog Župana, potaknute tužbom "investitora" protiv Republike Hrvatske pred arbitražnim sudom u Washingtonu. Navodno, radi ne-realizacije projekta od Hrvatske traže odštetu od 500 milijuna eura. Pola miljarde eura.

Taj je potez "investitora" Gradonačelnik ocijenio društveno neodgovornim te svojevrsnim pritiskom i na administraciju i na Hrvatsku prije konačne ocjene Studije utjecaja na okoliš. Podsjetimo, ustrajnošću inicijative Srđ je naš nezakonitost studije utjecaja na okoliš dokazana je u rujnu 2016. godine pred sudom u Splitu zbog čega je ona poništena.

Župan je potez "investitora" protumačio kao pritisak na državna tijela, regionalnu i lokalnu samoupravu i kao pritisak na sudstvo. Predsjednik gradskog vijeća otišao je i korak dalje te situaciju pokretanja arbitražnog spora ocijenio trenutkom kada tužitelj od partnera postaje neprijateljem.

Zanimljivo je da "investitor" tuži Hrvatsku radi "blokiranja" projekta nakon tri pravomoćne presude kojima su poništene odluke donesene u korist "investitora". Ako išta, te su presude dokaz pretjerane revnosti državne administracije u pogodovanju "investitoru". One su dokaz revnosti koja nije izdržala test zakonitosti pred sudovima. Prvo je Visoki upravni sud 2014. godine ukinuo nezakonito povećanje obuhvata projekta na Srđu sa 100 na 310 hektara. Nakon toga, Upravni sud u Splitu poništio je, prvo rješenje o prihvatljivosti za okoliš krajem 2016., a potom i lokacijsku dozvolu početkom 2017. godine. Sudske presude za posljedicu imaju da ovaj nekretninski projekt trenutno nema niti jednu važeću dozvolu.

Inicijativa Srđ je naš otpočetka je upozoravala na mnoge štetne aspekte ovog projekta: ekološki pritisak prije svega u vidu potrošnje vode i korištenja pesticida, dodatno zagušenje Dubrovnika, novac koji bi za infrastrukturu bio uložen iz javnih sredstava te odricanje od mogućnosti realiziranja bilo kakvih drugih sadržaja potrebnih Dubrovniku. A prostor Srđa planiran je prije svega kao prostor za prostor i rekreaciju građana Dubrovnika. Reket, lopta, pruga, a ne ograđena zajednica dokonih napucača loptice.

Srđ je naš!

O nama

„Srđ je naš!“ je inicijativa građana Dubrovnika i okolice koji se suprostavljaju projektu brutalne apartmanizacije Srđa pod krinkom golfskih terena.